Op deze circuits mag u zelf met uw sportwagen rijden

17 januari 2024

Verzekeren en financieel

Mark Reus

Voor veel sportwagenbezitters is met hun eigen auto de limieten van een circuit op te zoeken een droom. In Nederland, België en Duitsland zijn er een aantal circuits waar u zichzelf als een racecoureur in uw eigen sportwagen kunt wanen. In dat geval zijn er wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Rijden op een echt circuit is een onvergetelijke ervaring en al helemaal als u dat met uw eigen sportwagen kunt doen. Gelukkig zijn er voorvoldoende circuits in de buurt die deze mogelijkheid bieden. 

De circuits bieden via verschillende organisatoren de mogelijkheid om zogenoemde Vrij Rijden-dagen en trackdays bij hen te organiseren. Bekende organisatoren van dit soort race-ervaringen zijn onder andere RSZ Autosport, Driving Fun en Race Planet. Let op dat er bij sommige circuits een geluidslimiet geldt en dus niet alle sportwagens welkom zijn.

Bezit u zelf geen sportwagen maar wilt u wel de ultieme racebeleving beleven? Dan kunt u bij de eerder genoemde organisaties ook een sportwagen huren.

1279

Verzekerd het circuit op

Wilt u de limieten van je eigen sportwagen op het circuit ontdekken? Dan eisen de meeste circuits dat u verzekerd bent. 

De meeste standaardverzekeringen dekken echter niet de schade die u rijdt op een circuit. De oplossing is het afsluiten van een speciale circuitverzekering, bijvoorbeeld een ‘trackday verzekering’. Op deze manier is uw sportwagen ook op onderstaande circuits verzekerd.

Zelf op circuits in Nederland rijden

Voor de meeste Nederlandse racefans is het een droom om ooit net als Max Verstappen over het circuit van Zandvoort te racen, het liefst in hun eigen sportwagen. Door de toevoeging van de bijzondere kombochten biedt het circuit ook voor gevorderde coureurs voldoende uitdaging om tussen de duinen het maximale uit hun sportwagen te halen.

Een ander circuit in Nederland waar u naar hartenlust kunt racen is het TT circuit van Assen. Hoewel ‘The Cathedral of Speed’ vooral bekend is van de MotoGP motorrace die er jaarlijks wordt gehouden, rijden er ook regelmatig sportwagens over het Drentse circuit.

Raceway Venray is naar eigen zeggen het snelste anderhalve mijl oval circuit van Europa. De Noord-Limburgse racebaan in Ysselsteyn biedt onder andere de mogelijkheid om afgehuurd te worden voor speciale evenementen, bijvoorbeeld voor bedrijven of clubs die samen op de baan de strijd willen aangaan.

Spa en Zolder favoriet in België

Spa-Francochamps wordt door veel racecoureurs gezien als een van de meest uitdagende en leuke circuits. In de Belgische bossen nabij Spa zorgt het meer dan 7 kilometer lange parcours met onder andere de beroemde en unieke Raidillon ervoor dat coureurs direct gegrepen worden, om daarna op het rechte stuk het maximale uit hun sportwagen te halen.

Een mooi Belgische alternatief voor Spa is het Heusden Zolder circuit. De racebaan in de bossen van Zolder heet ook wel de Omloop van Terlaemen, vernoemd naar grondlegger Antoine Palmers de Terlaemen. Het circuit is bijna 4 kilometer lang en biedt met 10 bochten en drie chicanes voldoende uitdaging voor de coureurs. De 24 uursrace op Zolder is dan ook een populair evenement.

1280

In Duitsland is meer dan alleen de Nürburgring

Voor veel sportwagenbezitters staat een ronde over de Nürburgring hoog op hun verlanglijst. Alleen al de autorit naar deze iconische racebaan over de kronkelige wegen door de bossen van de Eifel is de moeite waard. Met een totale lengte van maar liefst 21 kilometer is het ook een favoriete baan voor veel autofabrikanten om hun sportwagens te testen. Buiten de ongeveer dertig officiële races die jaarlijks op het circuit worden gehouden is de baan altijd open voor het publiek. Met een prijs van 30 tot 35 euro voor een rondje over het circuit zijn er soms wel 500 sportwagens tegelijkertijd op het circuit.

Een andere mogelijkheid om uw eigen sportwagen op een circuit in Duitsland aan de tand te voelen is Racepark Meppen. Dit circuit ligt net over de grens op ongeveer 40 kilometer ten oosten van Emmen. Racepark Meppen is in 2014 opgezet door Harry Maessen, de eigenaar van Raceway Venray, en nog een vrij jong circuit. Rondom de oude energiecentrale ligt een asfaltlint van 2.300 meter waarop raceliefhebbers volledig aan hun trekken kunnen komen. 

17 januari 2024

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen