Lamborghini blijft legendarisch

21 maart 2018

Besproken sportwagens

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat Ferruccio Lamborghini op 20 februari 1993 overleed. Zijn werk wordt nog altijd wereldwijd geroemd. Ook de klassieke Lamborghini modellen zijn zeer geliefd bij menig verzamelaar en worden voor hoge bedragen geveild. Wij bespreken daarom graag een aantal bijzondere Lamborghini klassiekers, die ook op het witte doek hebben mogen schitteren.

 

Het ontstaan van dit legendarische sportwagenmerk is vooral gestoeld op rivaliteit. Tot 1962 produceerde Lamborghini voornamelijk trekkers voor de Italiaanse en Spaanse agrarische markt.

Als fervent liefhebber van sportwagens besloot Ferruccio Lamborghini echter dat hij het beter kon doen dan de licht conservatieve Enzo Ferrari. In 1963 voegde hij daarom de daad bij het woord en introduceerde de Lamborghini 350 GTV. De sportwagen van Lamborghini was direct een succes en hierdoor ontstond een geduchte Italiaanse concurrent voor Ferrari.

Lamborghini investeerde vanaf het begin in hoogstaande technologie en de sportwagens werden bijvoorbeeld voorzien van de nieuwste aerodynamica en dwarsliggende middenmotor. Een belangrijk verschil is dat Lamborghini in tegenstelling tot Ferrari zich altijd afzijdig heeft gehouden van het racecircuit. Lamborghini werd vooral bekend om z’n iconische design met strakke lijnen en later de beroemde vleugeldeuren.

Ook heeft menig Lamborghinimodel mogen schitteren op het witte doek. Wij lichten daarom een paar echte Lamborghini klassiekers uit.

Lamborghini 400 GT

De eerste opvolger van de Lamborghini 350 GTV was de 400 GT, die gebouwd werd tussen 1965 en 1968. De 400 GT wordt ook wel de SuperLeggera genoemd en is het meest zeldzaamste Lamborghini model ter wereld, aangezien hier maar 23 exemplaren van zijn gebouwd. Voorzien van een 4 liter V12 motor is de 400 GT goed voor 320 pk. Helaas is de kans klein dat u dit prachtige exemplaar ooit zal tegenkomen.

Lamborghini Miura

De Lamborghini Miura werd bebouwd tussen 1966 en 1973 en ook wel de P400 genoemd. Bij deze auto werd de 3,9 liter V12 motor in het midden geplaatst, waardoor de prestaties aanzienlijk verbeterden.

De latere P400 S mocht zichzelf eind jaren ‘60 de snelste productieauto ter wereld noemen, dankzij 370 pk onder de motorkap en een topsnelheid van 288 km/u. In 1971 verscheen de nog krachtigere P400 SV met maar liefst 385 pk. Leuk feit is dat de Lamborghini Miura faam verwierf in de film ‘The Italian Job’.

Lamborghini Countach

De Lamborghini Countach werd geproduceerd tussen 1974 en 1990. Het strakke design en de beroemde vleugeldeuren waarmee men het merk Lamborghini voornamelijk associeert, is te danken aan dit specifieke model.

Hoewel de strakke lijnen in het design bij de Countach niet revolutionair waren, ging het vooral om de combinatie van de vleugeldeuren en de naar voren geplaatste stoelen. Met de eerste LP 400 had het model wel een enigszins valse start door een aantal technische problemen. De daaropvolgende LP400 S maakte dit echter helemaal goed dankzij onder meer een 4-liter V12 motor en een verbeterde ophanging.

De latere Countach LP500 Quattro Valvole kreeg een motor met 455 pk en was daarmee de directe concurrent van de Ferrari Testarossa. De Countach kreeg onder meer een leuke rol in de wereldberoemde film ‘The Wolf of Wall Street’.

Lamborghini Diablo

De Lamborghini Diablo was de sensatie van de jaren ‘90 en inmiddels zijn deze exemplaren gewilde youngtimers. De eerste Diablo uit 1990 kreeg een 5,7-liter V12 motor met 293 pk en een topsnelheid van 325 km/u. De productie van de Diablo eindigde in 2001. De Diablo schitterde onder meer in de film ‘Dumb & Dumber’.

Lamborghini verzekeren?

Bent u de trotse eigenaar van een Lamborghini en zoekt u nog een verzekering die het beste bij uw situatie past? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Als specialist in sportwagenverzekeringen denken wij graag met u mee.

21 maart 2018

Besproken sportwagens

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen