Kan mijn exclusieve sportwagen worden gehackt?

21 oktober 2022

Inbraak en preventie

Veel exclusieve sportwagens bevatten elektronica die kwetsbaar kan zijn voor hackers. Het hacken van het keyless entry systeem is bijvoorbeeld al jarenlang populair onder het dievengilde. In dit artikel leggen we uit wat de risico’s zijn van hackers en hoe u dit (waar mogelijk) kunt voorkomen.

Het keyless entry systeem is al een aantal jaren in opkomst. Dit sleutel-loze systeem zorgt namelijk voor veel gemak. Een keyless entry system draagt dankzij de techniek echter ook risico’s met zich mee. 

Recent heeft Europol na maandenlang onderzoek in Frankrijk, Letland en Spanje in totaal 31 verdachten kunnen aanhouden. Deze verdachten hielden zich bezig met het hacken van keyless entry systemen van auto’s en hebben ruim 1,1 miljoen euro aan auto’s, spullen en onderdelen gestolen. 

Wat kunnen sportwageneigenaren doen om het risico op hacken te verkleinen?
Er zijn een aantal preventiemaatregelen die u kunt nemen om de kans te verkleinen dat uw keyless entry system wordt gehackt. Autodieven proberen het signaal van uw draadloze autosleutel te versterken, om deze zo te kunnen hacken.

Een manier om het signaal van het keyless entry systeem te blokkeren is het bewaren van uw autosleutel in een koekblik van metaal of aluminium. Deze materialen blokkeren het signaal van de sleutel, zodat deze niet kan worden versterkt door dieven. Een andere manier om het dievengilde te slim af te zijn is om uw sleutels te bewaren in de LoJack Key Jack, een anti-diefstal opbergzakje. 

Als u geen blik bezit van deze materialen, is het belangrijk om uw autosleutel zo ver mogelijk van de voordeur of voorgevel te houden. Zo is het lastiger voor dieven om dit signaal te versterken, omdat de meeste autosleutels maar een bepaald aantal meters bereik hebben.
 

1235

Ook zijn er maatregelen die extra kosten met zich meebrengen die u kunt nemen om dieven verder op afstand te houden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een stuurslot of een extra start-onderbreker. Een andere mogelijkheid is om bij sommige auto’s de keyless entry functie zelfs uit te schakelen. Dit neemt weliswaar het comfort weg, maar maakt uw auto wel veiliger tegen dieven.

Wilt u echt goed beschermd zijn? Dan raden wij u aan om het na-diefstalsysteem van LoJack in uw sportwagen te installeren.

Hoe zit het verzekeringstechnisch?
Er is vaak nog onduidelijkheid over hoe verzekeraars van sportwagens omgaan met de gevolgen van een keyless entry hack. Bij diefstallen waarbij het keyless entry systeem van een auto gekraakt is, is er vaak geen zichtbare braakschade aan uw auto en is het voor verzekeraars lastig te bewijzen dat  u daadwerkelijk bestolen bent.

Autoverzekeraars stellen het Voertuigbeveiliging keurmerk vaak verplicht bij het sluiten van een nieuwe verzekering. Dit keurmerk geeft een certificaat aan auto’s met een goed beveiligd keyless entry systeem. 

Voor verzekeraars is dit keurmerk een bevestiging dat de auto over een goed beveiligingssystem bezit. Autofabrikanten zijn massaal op zoek naar oplossingen en implementeren deze bij nieuwere modellen. Vaak kunnen deze beveiligingssystemen ook nog geïnstalleerd worden in  oudere modellen.

Bij de Kiwa kunt u per merk en type voertuig bekijken of er nog aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn voor uw sportwagen. Bij veel modellen is het beveiligingssysteem al goedgekeurd, indien dit het geval is hoeft u geen extra maatregelen te nemen om te voldoen aan de eisen van een verzekeraar.

Als u geen certificaat van de Kiwa heeft en wel een verzekering, dan kunt u toch in de problemen komen. Auto’s mogen na het afkeuren namelijk wel blijven rijden, maar verzekeraars kunnen weigeren uit te keren bij diefstal. 

Goed verzekerd

Dankzij onze maatwerk verzekeringsoplossing voor exclusieve sportwagens, is uw geliefde bolide ook gedekt bij elke vorm van diefstal. Bovendien denken wij graag met u mee over de beveiliging van uw sportwagen en stalling. 

 

21 oktober 2022

Inbraak en preventie

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen