Is uw sportwagen nog verzekerd wanneer u deze uitleent?

24 maart 2021

Verzekeren en financieel

Rijden in een sportwagen is natuurlijk een geweldige ervaring die u misschien ook met anderen wilt delen. Maar is uw sportwagen nog wel verzekerd wanneer iemand anders achter het stuur kruipt en wat zijn de gevolgen wanneer er in zo’n situatie schade wordt gereden?

 

Uiteraard bent u zuinig op uw sportwagen, maar desondanks kan het voorkomen dat u uw sportwagen wilt uitlenen. U wilt uw ervaring met een ander delen of misschien mag uw sportwagen een dag als trouwauto dienst doen.

Ongeacht de reden en duur van het uitlenen van uw sportwangen is het belangrijk om op voorhand goed uit te zoeken of daar extra risico’s mee gepaard gaan. Dekt uw sportwagenverzekering bijvoorbeeld nog wel de kosten wanneer iemand anders schade rijdt met uw exclusieve sportwagen?

1112

Wie rijdt er in uw sportwagen?

Niet elke chauffeur is geschikt om in een sportwagen te rijden. Met name de grote hoeveelheid pk’s en acceleratiesnelheid kan veel mensen afschrikken. Hetzelfde geldt voor het rijden in klassieke sportwagens. Iemand die hier geen enkele ervaring mee heeft is daarom wellicht niet geschikt om uw sportwagen aan uit te lenen.

Het uitlenen van uw sportwagen gaat uiteindelijk op basis van goed vertrouwen. Toch willen wij graag benadrukken dat het belangrijk is om op voorhand duidelijke afspraken te maken over het gebruik van uw sportwagen. Dit voorkomt vervelende discussies achteraf.

Het allerbelangrijkste is dat er natuurlijk geen alcohol of drugs in het spel zijn. Wie in uw dure sportwagen wil rijden, moet volledig scherp zijn. Ook raden wij u aan om alvast afspraken te maken over het betalen van eventuele boetes.

Wat dekt uw sportwagenverzekering?

In principe is uw exclusieve sportwagen ook verzekerd bij schade wanneer u de auto een keer uitleent. Dit kan wel een probleem worden wanneer u uw sportwagen regelmatig uitleent. In dat geval moet dit bekend zijn bij de betreffende verzekeraar.

Sommige sportwagenverzekeraars verstrekken alleen een verzekering aan eigenaren van 30 jaar en ouder. Wilt u iemand jonger dan 30 jaar in uw sportwagen laten rijden? Overleg dan ook eerst met uw verzekeraar of dit een probleem is.

Aansprakelijkheid schade

Naast materiële schade kan er bij een ongeval ook letselschade ontstaan. Wanneer de bestuurder van uw sportwagen verantwoordelijk is dan wel schuld heeft voor letselschade, zullen de kosten verhaald worden op uw WA-verzekering.

Als de bestuurder van uw sportwagen geen schuld heeft, worden de kosten voor letselschade verhaald op de WA-verzekering van de tegenpartij.

Wees voorzichtig met uitlenen

Wij begrijpen dat sommige sportwageneigenaren hun grote trots willen delen met vrienden of familie, maar weet goed waar u aan begint. Bij incidenten of onenigheden kan dit zelfs tot ruzies leiden.

Ondanks dat uw sportwagen is verzekerd wanneer iemand anders deze bestuurt kan dit natuurlijk wel ten koste gaan van uw schadevrije jaren en eigen risico.

Leen alleen uw sportwagen uit aan iemand:

  • Waarvan u zeker weet dat hij niet onder invloed is
  • Die kan omgaan met een sportwagen
  • Die zich bewust is van extra risico’s op diefstal
  • Die bij voorkeur ouder is dan 30 jaar

Bent u niet zeker van de situatie? Leen uw sportwagen dan absoluut niet uit of neem contact op met uw sportwagenverzekering voor advies.

24 maart 2021

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen