Is uw sportwagen een replica?

8 september 2021

Verzekeren en financieel

Het is een nachtmerrie voor iedere sportwageneigenaar als blijkt dat de zeldzame bolide een replica is. Maar hoe komt u daar achter en wat kunt u eraan doen?

 

Net als met kunstwerken worden ook sportwagens nagemaakt. Dit worden replica’s genoemd en sommigen zijn zo goed gemaakt, dat ze zowel qua uiterlijk als prestaties bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Zelfs de meest ervaren autokenners worden soms verrast door de gelijkenissen van replica’s met de sportwagens waarop zij zijn gebaseerd.

1156

Als uw sportwagen een replica blijkt te zijn komt u er vaak pas achter bij verkoop of taxatie. Dan zijn bijvoorbeeld de documentatie niet op orde of de onderdelen niet origineel.

Hoe herkent u een replica?

Allereerst is het bijna onmogelijk om een goede replicasportwagen op het eerste gezicht te onderscheiden van het originele exemplaar.

U doet er voor aanschaf van uw sportwagen goed aan om de volgende zaken na te lopen.

  • Met wie doet u zaken? – Het is verstandig om de desbetreffende persoon of bedrijf waar u de sportwagen van koopt te Googelen. Door reviews en ervaringen van anderen krijgt u een beter beeld met wie u zaken doet. Het is natuurlijk belangrijk om te beoordelen of u deze partij kunt vertrouwen.
  • Controleer het exterieur van de auto – Ziet u bijvoorbeeld kleine afwijkingen in het design? Kaart dat dan bij de verkopende partij aan. Indien de verkoper hier geen duidelijke uitleg voor kan geven is de kans zeer aanwezig dat het sportwagenmodel een replica is.
  • Historische documentatie – Is de sportwagen een keer ernstig beschadigd geraakt? Wat is er in dat geval eventueel gerepareerd en in welke garage? Uiteraard worden in de historische documentatie de eventuele gebreken en tekortkomingen gemeld (onderhoudsgeschiedenis). Het is ook belangrijk om te weten of er originele onderdelen vervangen zijn.
  • Is het chassisnummer correct – Wat misschien nog wel het belangrijkste is om te doen is het controleren van het chassisnummer (ook wel VIN). Dit nummer moet 100% kloppen. U kunt voor een extra controle navraag doen bij de RDW. Indien het chassisnummer niet overeenkomt met de sportwagen is er een grote kans dat u te maken heeft met een replica.

Let ook op dat u als koper van een sportwagen een onderzoeksplicht heeft. Dit houdt in dat er van u verwacht wordt dat u zelf vooronderzoek doet naar de sportwagen die u wilt kopen. Daarnaast kunt u nog de eventuele toezeggingen, garanties en bevestigingen op papier of digitaal vastleggen. Indien de verkoper hier een probleem van maakt weet u genoeg.

Uw auto blijkt een replica te zijn, wat nu?

Als u er na de aankoop of na een aantal jaar achter komt dat uw exclusieve sportwagen een replica blijkt te zijn, kunt u het beste zo snel mogelijk naar de rechter toe stappen. U maakt een goede kans op het winnen van de rechtszaak als u aantoont dat u voldoet aan de onderzoeksverplichting.

Bij Sportwagen-verzekering.nl kunt u terecht om uw exclusieve sportwagen te laten taxeren door een gecertificeerde taxateur. De taxateur bekijkt onder andere of uw sportwagen een replica of in originele staat is. Op deze manier weet u zeker dat uw sportwagen geen replica is.

8 september 2021

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen