Is het einde in zicht voor de traditionele verbrandingsmotor?

14 juli 2021

In het nieuws

Naast Nederland heeft ook Italië nu aangekondigd om definitief te stoppen met de verkoop van verbrandingsmotoren. Vanaf 2040 moeten zowel diesel- als benzine auto’s daardoor versneld uit het Italiaanse straatbeeld verdwijnen. Het thuisland van onder andere Ferrari en Lamborghini volgt daarmee het voorbeeld op van andere Europese landen.

 

Elektrisch rijden wordt de norm

In het dagelijks leven zie je steeds vaker elektrische auto’s rijden. Uit onderzoek van de ANWB (de elektrisch rijden monitor 2020) blijkt ook dat het aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen is verdubbeld ten opzichte van 2019. Naast de ‘’gewone’’ elektrische auto worden er ook steeds meer exclusieve elektrische sportwagens uitgebracht, zoals bijvoorbeeld de Rimac C two en de Aston Martin Rapide E.

Waar eerst vooral de dieselauto’s de gebeten hond waren, vanwege de grote uitstoot aan stikstofoxiden. Verdwijnt nu ook langzaam de benzinemotor uit het straatbeeld.
U als eigenaar van een klassieke sportwagen wordt zelfs niet meer toegelaten tot de Nederlandse milieu zones.

Brandstofmotor in Italië vanaf 2040 in de ban

De deadline van 2040 heeft Italië voor zichzelf opgesteld om te streven naar een verbod op de traditionele verbrandingsmotor. Met deze doelstelling loopt Italië ietsje achter op de rest van Europa, die in 2030 of in 2035 al de verbrandingsmotor willen verbieden. Dit komt doordat Italië een relatief arm land is waarbij niet iedereen zich een elektrische auto kan permitteren. Het land wacht in de nabije toekomst daarom een grote uitdaging.

1082

Aangezien de elektrische infrastructuur met laadpalen in het zuiden van Italië en in de bergen nog niet is voorbereid op volledig elektrische mobiliteit. Italië wil door middel van subsidies zijn bevolking over de streep halen om over te stappen op een volledig elektrisch voertuig.

Nederland is één van de eerste landen die de verkoop van de traditionele verbrandingsmotor verbiedt. In Nederland is het vrij makkelijk om over te stappen op een volledig elektrische auto, omdat Nederland een relatief rijk land is en beschikt over een uitstekende infrastructuur. Daarnaast worden er in Nederland alleen maar korte afstanden gereden, wat optimaal is voor de elektrische voertuigen.

Wat betekent dit voor de doorgewinterde petrolhead?

Voor de petrolhead is een auto veel meer dan een vervoersmiddel namelijk vrijheid, nostalgie en uiteraard het geluid van een ronkende V8. Zie deze groep mensen maar eens te overtuigen om de switch naar een elektrisch voertuig te maken. Bij een toekomstig verbod op de verkoop van fossiele brandstofauto’s zullen deze youngtimers en klassiekers nog lang blijven doorrijden. Het enige wat je de petrolheads afneemt is de aankoop van een nieuw voertuig.

Uw elektrische sportwagen verzekeren

Zoals u weet komen er steeds meer exclusieve automerken met semi- of volledig elektrische modellen op de markt, waarvoor verzekeringstechnisch ook steeds meer mogelijk is. Een sportwagenverzekering biedt voor iedere type auto (diesel / hybride / volledig elektrisch) in principe dezelfde dekkingen. De verzekeraar dekt in alle gevallen de financiële kosten bij schade door een ongeval, brand of diefstal.

Het grootste verschil van de sportwagenverzekering zit hem vooral in de waarde en reparatiekosten van de elektrische sportwagen. De elektrische sportwagens zijn doorgaans duurder in aanschaf en in onderhoud. Vooral de accu maakt dat een reparatie al snel duurder wordt ten opzichte van een exclusieve sportwagen op brandstof. Bovendien is het automerk Tesla erg populair binnen de dievengilde.

De elektrische sportwagen zijn doorgaans nieuw of gloednieuwe occasions en kunt u bijna altijd gebruikmaken van de nieuwwaarderegeling. De nieuwwaarderegeling zorgt ervoor dat u bij diefstal of total loss de totale waarde van de auto vergoed krijgt. Hiermee kunt u weer een gelijkwaardige elektrische sportwagen kopen. De looptijd van deze regeling verschilt per verzekeraar, maar zit meestal tussen de 1 tot 3 jaar.

Daarnaast kunt u ook overwegen om de accessoires van de elektrische sportwagen mee te verzekeren. De aanschaf van de accessoires, zoals lakverzegeling, carwraps, velgen en ook de laadkabel, kan behoorlijk in de papieren lopen en dus is het wel zo prettig als u deze kunt meeverzekeren.

Onze sportwagenverzekering

Bent u nog opzoek naar een passende sportwagenverzekering voor uw exclusieve elektrische sportwagen? Neem dan contact op met sportwagen-verzekering.nl voor de beste verzekering voor u exclusieve sportwagen.

14 juli 2021

In het nieuws

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen