Welke brandblusser is het beste voor uw sportwagen?

19 oktober 2018

Inbraak en preventie

Een brandblusser in de auto is voor alle Nederlandse automobilisten verplicht. In principe zijn autobrandblussers bij alle bouwmarkten en autospeciaalzaken te verkrijgen. Toch zijn er flinke verschillen in kwaliteit en kunnen sommige type brandblussers zelfs schadelijk zijn voor uw sportwagen! Wij geven u daarom graag een paar tips om de juiste brandblusser te kiezen.

 

Het lijkt zo simpel om even snel een brandblusser voor uw auto bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt te halen. Toch bestaan er nog flink wat verschillen tussen brandblussers voor de auto, die in geval van brand een grote impact kunnen hebben op de schade die uw sportwagen in dat geval kan lopen.

Type auto brandblussers

Er bestaan grofweg twee type brandblussers die voor auto’s worden verkocht. De eerste betreft de poederblusser en is eigenlijk de slechtste keuze die u kunt maken. Het poeder is in feite een chemische zoutoplossing die in alle kiertjes en gaatjes van uw auto gaat zitten. Vooral bij elektronische onderdelen kan dit tot schade leiden wanneer de substantie gaat corroderen als gevolg van vocht.

Ook kan het poeder de lak en bekleding van uw auto aantasten. Het deskundig laten verwijderen van dit poeder na een brand is daarom een kostbare klus. Vaak is de blusduur van poederblussers korter en bestaat er bovendien een grotere kans op herontsteking. Hoewel poederblussers doorgaans een stuk goedkoper zijn, kan dit in het geval van brand dus een dure grap worden.

De beste keuze voor uw auto is daarom de schuimblusser. Hoewel deze duurder is in aanschaf kan een schuimblusser u bij brand een hoop extra ellende besparen. Het schuim is veel minder schadelijk voor de lak, bekleding en elektronica. Bovendien hebben schuimblussers een langere blusduur en werkt het schuim effectiever bij brand. Een klein nadeel van schuim is dat het minder vorstbestendig is.

Andere brandblusser tips

Naast het type brandblusser zijn er ook nog andere zaken waar u op moet letten bij de aanschaf van een brandblusser voor uw sportwagen. Allereerst raden wij u aan om voor een brandblusser met een minimale inhoud van 2 kilogram of liter te kiezen. Veelal worden er blussers van 1 kilogram aangeboden, maar die zijn binnen 8 seconden leeg! Bij incorrect gebruik staat u dus al snel met lege handen.

De tweede tip is om goed te kijken naar de brandklasse. Dit bepaalt namelijk voor welke stoffen/materialen de blusser is bedoeld. Voor een auto zult u in de meeste gevallen een blusser met brandklasse B nodig hebben.

Tot slot moet u erop letten of er een bevestigingsbeugel wordt meegeleverd met de brandblusser. Hiermee kunt u de brandblusser goed vastmaken aan de binnenkant van uw auto, zodat deze bij een botsing niet kan losschieten (met alle gevolgen van dien).

Sportwagenverzekering

Mocht uw geliefde sportwagen toch schade oplopen door een brand of andere reden? Dan kan een goede sportwagenverzekering in ieder geval de financiële schade beperken. Via onze website vraagt u eenvoudig een vrijblijvende offerte aan.

19 oktober 2018

Inbraak en preventie

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen