Het Italiaanse Lancia wordt door renaissance geleid

7 juli 2021

Besproken sportwagens

Na een lastige periode voor FCA Automobiles, krijgt Lancia weer de kans om te schitteren. Stellantis heeft de leiding genomen en stelt een nieuwe designbaas aan. Met het 10-jarige stappenplan moet het Italiaanse automerk er alles aan doen om hun oude glorie te herpakken. Er worden al drie nieuwe modellen verwacht en één daarvan zou moeten refereren naar de wereldberoemde rallyauto van Lancia, de Delta Integrale.

 

Een geschiedenis vol succes

Vincenzo Lancia besloot in 1906 om met zijn partner Claudio Fogolin een eigen motorbedrijf te beginnen. Vincenzo had Claudio ontmoet bij Fiat waar zij destijds beiden testcoureurs waren. Hun eerste auto (de Alpha) werd in 1907 uitgebracht. Kort daarop volde de Di-Alpha. Van deze klassieker zijn er slechts 23 gemaakt.

Lancia had ambitie en wilde verschillende wagens ontwikkelen. Rond de eerste wereldoorlog heeft de Italiaanse auto fabrikant legerauto’s ontworpen. Na de dood van Vincenzo in 1937, zijn ze zelfs vrachtwagens, bussen en trolleybussen gaan produceren.

De Italiaanse autofabrikant die momenteel onder de ´premiumtak´ bij Stellantis valt, is ook bekend als de succesvolste producent van rallyauto’s ter wereld. Alleen al twee van de destijds ontworpen modellen hebben in totaal meer dan 74 races en elf kampioenschappen gewonnen.

Dit is nog maar één van de vele ongebroken records van Lancia. De Italiaanse fabrikant heeft ook de titel “beste geproduceerde rallyauto ooit”. De Lancia Delta Integrale, met meer dan 500 pk had een acceleratiesnelheid van 2,5 seconden.

1142

Een spannende 10 jaar voor Lancia

In de afgelopen jaren zag Lancia de productie en verkopen fors dalen. Momenteel verkoopt het automerk nog maar één model in maar één dorp in Italië. Het glorieuze merk zal zich volledig moeten omgooien om de harten weer te winnen. Er is een 10-jaren plan gemaakt en in die periode moet Lancia zichzelf bewijzen. Stellantis heeft ook Alfa Romeo aangewezen om hetzelfde te doen.

Met een nieuwe designbaas zal Lancia het tij in de komende tien jaar moeten keren. Jean-Pierre Ploué heeft voor de aankomende vijf jaar al drie verschillende modellen klaarliggen. Een daarvan word naar verwachting het broertje van de Peugeot 208.

Het zal lastig worden voor Lancia om nieuwe technieken uit te vinden, dus hebben zij, net zoals de meeste automerken, gekozen om deze elektrisch te maken. De compacte Cross-over zal meer op de Peugeot 2008 en de Opel Mokka lijken.

Het derde model zal een hatchback worden. Het zal het gevoel van de legendarische Delta moeten nabootsen. blijft afwachten of dit nog steeds hetzelfde succes kan boeken. Stellantis is intussen zo groot geworden dat andere automerken er met kop en schouders boven uitsteken. Lancia zal dus alles uit de kast moeten halen om zich voor een tweede keer echt te bewijzen aan de wereld.

Uw Lancia verzekeren

Uw Lancia is belangrijk en heeft behoefte aan een op maat gemaakte sportwagen verzekering. Wij zijn gespecialiseerd in bijzondere en exclusieve automerken zoals de Lancia. Wij vinden persoonlijk contact een prioriteit en dat u zelf bepaalt bij welke garage u, uw schadeherstel laat doen.

7 juli 2021

Besproken sportwagens

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen