Een sportwagen kopen in Duitsland? Deze papieren heeft u nodig!

17 juli 2020

In het nieuws

Wanneer u van plan bent om een sportwagen in Duitsland te kopen en te importeren naar Nederland, wilt u natuurlijk een mooie deal sluiten en vooral een miskoop voorkomen. Wij leggen u uit welke papieren en documentatie u daarvoor nodig heeft en wat de grootste valkuilen zijn.

 

Het importeren van een sportwagen uit Duitsland kan vele voordelen bieden. Denk aan een lagere aanschafwaarde, luxere uitvoeringen en vooral een zeer riant aanbod in goed onderhouden jonge occasions.

In een eerder verschenen artikel zijn wij al uitgebreid ingegaan op deze voordelen en hoe het importproces in zijn werk gaat. De zoektocht en het aankoopproces van een sportwagen verdient echter minstens zoveel aandacht. Er komt namelijk nogal wat (papier)werk bij kijken om deze koop te laten slagen.

De zoektocht in Duitsland naar uw sportwagen

Alles begint natuurlijk bij de zoektocht naar uw favoriete bolide. Voor jonge occasions zijn er tal van populaire Duitse autowebsites te vinden, waarvan Mobile.de momenteel het grootste aanbod heeft.

Daarnaast bieden de meeste Duitse autofabrikanten op hun eigen website hun actuele aanbod jonge occasions. Zo heeft Mercedes-Benz een aparte pagina met ‘jonge sterren’.

Net als in Nederland is het uiteraard ook mogelijk om direct zaken te doen met Duitse particulieren. Tenzij u de Duitse taal goed beheerst en heel goed bekend bent met het aankoopproces in Duitsland, raden wij dit toch af. Als er tijdens of na de koop iets niet in orde blijkt te zijn, wordt het juridisch gezien vaak een strijd om uw gelijk te halen.

Belangrijke documenten voor sportwagens uit Duitsland

Heeft u uw droomauto gevonden en staat u op het punt om tot koop over te gaan? Controleer dan eerst of alle belangrijke documentatie aanwezig is en of alle gegevens van zowel de sportauto als van de verkopende partij kloppen. Wij zetten een aantal belangrijke documenten op een rij.

De Duitse kentekenpapieren van uw sportwagen

In Duitsland bestaat deze uit twee delen. Het eerste deel is de fahrzeugschein (zulassungbescheinigung teil 1) en de fahrzeugbrief (zulassungbescheinigung teil 2). De fahrzeugschein bevat alle belangrijke voertuiggegevens zoals chassisnummer, merk, uitvoering, alle kenmerken van de motor en CO2-uitstoot. Controleer vooral of het chassisnummer op papier ook daadwerkelijk overeenkomt met uw sportwagen. De CO2-uitstoot is belangrijk voor het berekenen van de Nederlandse BPM.

Op de fahrzeugbrief staat de tenaamstelling. Met name bij verkoop door een tussenhandelaar of particulier moet u goed nalopen of de verkoper ook daadwerkelijk de eigenaar van de auto is.

1117

CvO (Certificaat van Overeenstemming)

In Duitsland noemen ze dit document ook wel de EWG of COC. Dit is als het ware het geboortecertificaat van de sportwagen dat door de fabrikant wordt afgegeven.

Naast vaak nog meer gedetailleerde informatie over de sportwagen bewijst dit document vooral dat uw sportwagen aan alle belangrijke Europese eisen voldoet.

Zonder de CvO en Duitse kentekenpapieren wordt het succesvol importeren van uw sportwagen naar Nederland vrij lastig, dus controleer altijd eerst of deze documenten aanwezig zijn en kloppen.

Optionele documenten voor auto-import

Hoewel de Nederlandse RDW niet eist dat u een koopovereenkomst sluit, raden wij u wel sterk aan om dit te doen met de verkopende Duitse partij. Een verkoopovereenkomst biedt u juridisch namelijk iets meer bescherming bij eventuele misstanden.

In dit document staat alles wat besproken is nog eens zwart op wit. Denk aan gegevens van beide partijen, chassisnummer, kilometerstand, bijzonderheden zoals gebreken of dat uw sportwagen juist schadevrij is, eventuele garantie en natuurlijk de overeengekomen prijs. Een koopovereenkomst en/of factuur kan ook handig zijn als u uw sportwagen ooit weer wilt verkopen.

Tot slot kan het ook handig zijn als u de officiële en meest recente keuringspapieren meekrijgt. In Duitsland worden keuringen uitgevoerd door de TÜV of HU/AU. Dit geeft niet alleen zekerheid over de technische staat van uw sportwagen, maar deze keuringspapieren worden ook door het RDW erkend.

Kort samengevat heeft u bij de aankoop van een sportwagen in Duitsland de volgende documenten nodig:

  • Fahrzeugschein (zulassungbescheinigung teil 1)
  • Fahrzeugbrief (zulassungbescheinigung teil 2)
  • CvO (Certificaat van overeenstemming)
  • Koopovereenkomst (niet vereist, wel verstandig)
  • Meest recente en originele keuringspapieren (niet vereist, wel verstandig)

Vergeet tot slot uiteraard ook niet om een goede sportwagenverzekering af te sluiten voor uw geïmporteerde Duitse sportwagen.

17 juli 2020

In het nieuws

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen