Een sportwagen gemaakt van gerecycled materiaal

25 november 2020

In het nieuws

De auto-industrie verandert momenteel in hoog tempo. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van elektrisch rijden en de ontwikkelingen richting de eerste volledig zelfrijdende auto’s. Een andere opvallende ontwikkeling is het gebruik van gerecycled materiaal voor nieuwe auto’s en sportwagens. Bij de Technische Universiteit van Eindhoven hebben studenten zelfs een elektrische conceptsportwagen deels uit afval gebouwd.

 

Vandaag de dag staat duurzaamheid hoog op de agenda bij autofabrikanten. De ontwikkeling van de (semi) elektrische auto is inmiddels zo ver dat zelfs de meeste exclusieve automerken de techniek hebben omarmt. Ondertussen verdwijnen dieselmotoren langzaam uit het straatbeeld en speelt techniek een steeds belangrijkere rol voor het comfort, rijplezier en veiligheid van sportwagens.

Als gespecialiseerde verzekeraar en liefhebber van exclusieve sportwagens, werd onze aandacht getrokken door een opmerkelijk nieuwsbericht; een sportwagen die deels gemaakt is van afval. Studenten van de Technische Universiteit van Eindhoven kregen het voor elkaar en laten zien dat duurzaamheid voor auto’s nog veel verder kan gaan dan alleen de uitstoot. De studenten hebben de bijzondere knalgele sportwagen de naam Luca hebben gegeven.

Sportwagen Luca

Naast het gebruik van gerecycled materiaal is er voor de bouw van de Luca ook daadwerkelijk afval gebruikt. Als voorbeeld wordt plastic uit de oceaan genoemd. Dat plastic is samen met vlas onder andere verwerkt in het onderstel van de auto. Ook zijn er gerecyclede PET flessen, huishoudelijk afval en plastic uit afdankt speelgoed verwerkt in de carrosserie, autoruiten en in het interieur van de Luca. De felgele kleur van de sportwagen is een folie.

Ook wat betreft technische kenmerken en prestaties hebben de TU Eindhoven studenten een bijzondere bolide ontwikkeld. De volledig elektrische sportwagen biedt plaats aan twee personen en bevat twee accu’s van ieder 60 kilo, terwijl dat gewicht bij andere elektrische auto’s al snel tot honderden kilo’s kan oplopen. Daarmee is Luca een lichtgewicht en haalt deze een actieradius van 220 kilometer. Met een maximumsnelheid van 90 km/u is de sportwagen echter geen snelheidsduivel.

De Luca sportwagen zal helaas niet in de showrooms verschijnen, maar dient vooral als voorbeeld en inspiratie voor de auto-industrie.

1147

Gebruik gerecyclede materialen auto’s niet nieuw

Hoewel de met afval ontwikkelde conceptsportwagen door de TU Eindhoven studenten een uniek project genoemd kan worden, is het gebruik van gerecycled materiaal binnen de auto-industrie dat niet.

Wist u bijvoorbeeld dat Audi voor de nieuwste A3 modellen ook gerecyclede PET flessen verwerkt in de bekleding? En dat autofabrikant Fisker weer gerecyclede visnetten gebruikt voor zijn automatten?

De verwachting is dat in de nabije toekomst meer autofabrikanten gebruik zullen maken van gerecycled materiaal voor nieuwe modellen. De studenten van de TU Eindhoven zijn hoopvol dat ze met de ontwikkeling van sportwagen Luca alvast het goede voorbeeld hebben gegeven.

Een sportwagenverzekering voor alle bijzondere sportwagens

Als sportwagenverzekeraar volgen wij alle ontwikkelingen binnen de auto-industrie natuurlijk op de voet. Desalniettemin blijven wij fan van alle soorten sportwagens, van karakteristieke klassiekers tot de nieuwste Tesla’s. Wij kunnen daarbij voor elke exclusieve sportwagen een passende verzekering bieden.

25 november 2020

In het nieuws

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen