Een klassieke of moderne sportwagen?

23 augustus 2019

Onderhoud en schade

Als specialist in het verzekeren van sportwagens zien wij alle soorten, maten en automerken voorbijkomen. Bij ons zijn bovendien sportwagens van alle leeftijden welkom! Want naast de allernieuwste racemonsters verzekeren wij ook prachtige klassiekers. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een klassieke en moderne sportwagen? Wij hebben deze voor u op een rij gezet.

 

Allereerst willen wij benadrukken dat de beste keuze natuurlijk per persoon verschilt, over smaak valt immers niet te twisten. Door de belangrijkste verschillen naast uw eigen wensen te leggen merkt u vanzelf wat het beste bij u past. Voor nu beoordelen wij beide sportwagengeneraties op:

  • Rijervaring en comfort
  • Onderhoud en praktisch nut
  • Kosten

Ervaring en comfort

Moderne sportwagen

Een moderne sportwagen beschikt veelal over de nieuwste elektronische snufjes aan boord. Denk aan ingebouwde navigatie, climate control, geluidsinstallaties, de mogelijkheid om uw telefoon te koppelen aan het systeem van uw auto, stoel- en stuurverwarming of stoelen die op alle mogelijke wijze aangepast kunnen worden.

Daarnaast worden moderne auto’s ook steeds slimmer en kunnen veel taken van de bestuurder deels overnemen. Denk aan cruise control, parkeerassistentie en hulpsystemen die zorgen dat uw sportwagen binnen de lijnen blijft of de juiste afstand houdt met voorliggers.

1089

Klassieke sportwagen

Voor wie juist plezier haalt uit autorijden zijn al die moderne hulpsystemen natuurlijk niet nodig. Autorijden in een klassieke sportwagen is echt nog een werkwoord.

U kunt uw eigen stuurmanskunsten aan het werk zetten en het bedienen van een ouderwetse schakelbak geeft een unieke ervaring. Ook ontberen sommige klassieke sportwagens stuurbekrachtiging.

Daarbij moet u ook zeker niet de snelheid en prestaties van een klassieke sportwagen onderschatten!

1090

Onderhoud en praktisch nut

U zou denken dat een klassieke sportwagen meer onderhoud nodig heeft. Met name de echte oldtimers hebben nogal eens kwetsbare onderdelen die vaker doorgesmeerd moeten worden.

Anderzijds maken de vele moderne technische snufjes een moderne sportwagen juist kwetsbaarder voor storingen.

Een ander praktisch probleem die met name moderne hypercars met zich meebrengen is de wendbaarheid en toegankelijkheid binnen de bebouwde kom. Doordat dergelijke sportwagens weinig bodemspeling hebben kunnen verkeersdrempels een probleem vormen. Een nadeel van klassieke sportwagens is dat deze vaak niet meer binnen milieuzones worden toegelaten.

Kosten sportwagen

Welke sportwagengeneratie duurder is verschilt natuurlijk sterk per situatie:

  • In beide gevallen maakt u natuurlijk kosten voor stalling en onderhoud.
  • Door de bank genomen zal een klassiek exemplaar wel meer kosten in onderhoud.
  • Fiscaal gezien kan vooral een youngtimer juist voordeel bieden als het aan komt op zakelijke bijtelling. In dat geval wordt deze namelijk niet berekend over de nieuwwaarde, maar over de dagwaarde.

Verzekering sportwagen

Ook moet u uw sportwagen, klassiek of nieuw, natuurlijk goed verzekeren. In dat geval kunnen de verzekeringsvoorwaarden per leeftijdscategorie sterk verschillen.

Zo is er bij klassieke sportwagens van 10 jaar en ouder geen sprake meer van nieuwwaarde, maar wordt er gekeken naar de aanschaf- en/of taxatiewaarde. Ook kunnen verzekeraars bij met name oldtimers nog extra voorwaarden stellen.

Of u nu kiest voor een klassieke of moderne sportwagen, een goede verzekering is dus altijd vereist. Bekijk onze dekkingen online of vraag direct een vrijblijvende offerte aan voor uw sportwagen.

23 augustus 2019

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen