De voor- en nadelen van elektrische sportwagens

15 september 2020

Verzekeren en financieel

Anno 2020 zijn elektrische auto’s niet meer uit ons straatbeeld weg te denken en brengen ook exclusieve merken steeds vaker semi- of volledig elektrische sportwagens op de markt. Overweegt u om een elektrische sportwagen aan te schaffen? Lees dan eerst dit artikel over de belangrijkste voor- en nadelen.

 

Er rijden inmiddels al een aantal prachtige exclusieve elektrische sportwagens rond. Het eerste waar u aan denkt is waarschijnlijk het automerk Tesla, maar wat dacht u van de Jaguar I-Pace of de Porsche Macan. Verder brengt Mercedes naar verwachting volgend jaar de volledig elektrische EQS op de markt.

Wij begrijpen goed dat elektrische sportwagens mede door al deze nieuwe modellen steeds populairder worden. Wellicht dat u inmiddels ook nadenkt over de mogelijkheden van een elektrisch racemonster. Dan is het goed om op voorhand te weten welke voor- en nadelen u mogelijk kunt tegengekomen.

1118

Voordelen elektrisch rijden

De lijst met voordelen van elektrisch rijden wordt steeds langer. Elektrische sportwagens zijn inmiddels ontzettend betrouwbaar en veilig, maar het allerbelangrijkste kenmerk is natuurlijk dat ze geen schadelijke CO2 uitstoten en daarmee veel goedkoper in aanschaf zijn dan hun op brandstof rijdende tegenstrevers.

De voordelen hangen natuurlijk deels samen met of een sportwagen volledig dan wel semi-elektrisch is.

De belangrijkste voordelen op een rij:

 • Geen CO2-uitstoot. Zo draagt u direct bij aan een schoner milieu.
 • Minimale brandstofkosten. Auto-eigenaren met een eigen laadpaal thuis in combinatie met zonnepanelen kunnen enorm besparen op hun brandstofkosten.
 • Sneller optrekken. Bij het stoplicht bent u gegarandeerd als eerste weg.
 • Minder kwetsbare mechanische onderdelen. Doordat een elektrische auto altijd op de motor afremt, gaan ook onderdelen als remblokken veel langer mee.
 • Geen zorgen meer over milieuzones. Of andere wettelijke beperkingen.
 • Fiscale voordelen. U betaalt aanzienlijk minder BPM ten opzichte van traditionele brandstof aangedreven sportwagens.

Wat ook meespeelt is dat het Nederlandse wegennetwerk steeds beter wordt afgestemd op elektrisch rijden. Het beperkte aantal oplaadpunten was lange tijd een grote zorg onder eigenaren van elektrische auto’s. Inmiddels is het aantal laadpalen bij tankstations en openbare parkeerplaatsen explosief toegenomen. U hoeft tegenwoordig dus niet lang meer te zoeken naar een oplaadpunt.

1119

Nadelen elektrische rijden

Ondanks de opkomst van elektrisch rijden heeft het nog een lange weg te gaan en als gevolg daarvan een aantal nadelen.

De belangrijkste nadelen op een rij:

 • Het bereik met een volle accu ligt nog altijd een stuk lager dan bij een brandstofauto.
 • Het opladen van de een auto duurt nog altijd veel langer dan ouderwets tanken.
 • Relatief hoge reparatiekosten. Met name de accu van een elektrische auto is vrij duur. Bij een defect is de kans groot dat u daarom diep in de buidel moet tasten.
 • In het buitenland zijn laadpalen soms nog schaars. Vakantiegangers richting het buitenland troffen soms lange wachtrijen aan bij laadpalen. Dit komt zowel door de beperkte infrastructuur als de toenemende populariteit van elektrisch rijden.
 • Elektrische auto’s zijn stiller. Met name voor echte petrolheads is dit juist een nadeel, ondanks de motorgeluidfoefjes die sommige autofabrikanten plaatsen.

Aangezien de ontwikkelingen rondom elektrisch rijden niet stilstaan, is de kans groot dat veel van de bovenstaande nadelen binnen enkele jaren zijn verholpen.

Uw elektrische exclusieve sportwagen verzekeren

Ook als specialist in het verzekeren van exclusieve sportwagens hebben wij de elektrische sportwagen volledig omarmt. In een eerder verschenen artikel leest u alles wat u moet weten over het verzekeren van een elektrische sportwagen.

 

15 september 2020

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen