De spirituele opvolger van deze legendarische DeLorean

28 mei 2024

Besproken sportwagens

Mark Reus

DeLorean verwierf dankzij de film ‘Back to the Future’ wereldfaam, maar was daarvoor al ter ziele gegaan. Inmiddels is er een strijd losgebarsten over de opvolger van deze iconische sportwagen. 

Totdat de DeLorean DMC-12 op het witte doek verscheen, had de sportwagen weinig potten kunnen breken. Giorgetto Giugiaro was verantwoordelijk voor het design, dat zich kenmerkt door unieke gullwing-deuren en een roestvrijstalen carrosserie. Onder de motorkap ligt een V6 die 130 pk ophoest, waarmee de sportwagen in 9,6 van 0 naar 100 km/u snelt en daarmee niet echt de concurrentie aan kon gaan met andere sportwagens uit die tijd.

DeLorean wilde de DMC-12, zoals de naam deed vermoeden, de auto aanbieden voor $12.000. Uiteindelijk werd dat ruim het dubbele, waardoor de auto voor de gemiddelde consument destijds buiten bereik bleef. Ook kampte DeLorean in het begin met diverse productieproblemen. 

Er werden zodoende tussen 1981 en 1982 slechts 9.200 exemplaren geproduceerd en DeLorean leek na het faillissement in 1982 in de vergetelheid te raken. Zeker nadat oprichter John DeLorean in datzelfde jaar werd opgepakt voor het smokkelen van cocaïne.

Dat veranderde voorgoed toen in 1985 de film ‘Back to the Future’ werd uitgebracht, waarin Marty McFly in een door wetenschapper Doc Brown omgebouwde DeLorean DMC-12 terug in de tijd reist. De filmreeks werd een kaskraker en zorgde voor een cultstatus voor DeLorean.

1292

DeLorean Reimagined

In 1995 richtte Stephen Wynne DeLorean Motor Company op, dat de merkrechten en overgebleven voorraad van DeLorean overkocht. DeLorean had in zijn korte bestaan relatief veel reserveonderdelen geproduceerd. Dit stelde Wynne in staat om eigenaren van de DMC-12 te ondersteunen bij het herstel en onderhoud.

Wynne heeft inmiddels het bedrijf opgesplitst in Classic DMC, dat zich bezighoudt het de ondersteuning voor de klassieke DMC-12, en DeLorean Reimagined, dat onder leiding van de Nederlander Joost de Vries diverse nieuwe elektrische modellen op de markt wil brengen. 

De eerste wordt de Alpha5, een sportwagen dat wordt gezien als een hommage aan de DMC-12. Naar verluidt gaat de Alpha5 later in 2024 in productie en rolt dit eerste model in totaal 88 keer van de band, een referentie naar de snelheid die in Back to the Future nodig was om met de DMC-12 terug in de tijd te reizen.

DeLorean Next Generation Motors

Kathryn DeLorean, de dochter van DeLorean-oprichter John, vindt dat de merknaam DeLorean beter verdient. In 2022 lanceerde zij daarom onder haar bedrijf DeLorean Next Generation Motors de Model JZD, de initialen van John Zachary DeLorean. 

Het design van deze sportwagen is van Ángel Guerra, die in 2020 op Instagram zijn interpretatie van de spirituele opvolger van de DMC-12 deelde. het bericht van Guerra ging viraal en uiteindelijk kwam hij in contact met Kat DeLorean. 

Om de auto te realiseren gebruikt de autofabrikant als basis de Chevrolet C8 Corvette, waarbij naast een andere koest ook naar verluidt de motor door een specialist onder handen wordt genomen. 

Verder krijgt de JZD dezelfde gullwing-deuren als de DMC-12 en de auto wordt volledig met de hand in elkaar gezet. 

De verwachting is dat de productie van de JZD in 2025, wanneer John DeLorean 100 jaar zou zijn geworden, van start gaat en er uiteindelijk slechts 42 exemplaren worden gebouwd.

28 mei 2024

Besproken sportwagens

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen