50-jarig jubileum van de Lamborghini Countach

5 november 2021

Besproken sportwagens

Dit jaar bestaat de Lamborghini Countach 50 jaar en ter ere van dit jubileum brengt Lamborghini een gelimiteerde spirituele opvolger uit. Ook is er recent een reïncarnatie van de Countach geproduceerd. Dit project is gestart op aanvraag van een hooggewaardeerde (naamloze) Lamborghini verzamelaar.

 

De productie van de Countach begon in 1974. Met de ontwikkeling van deze Lamborghini wilden het sportwagenmerk een auto realiseren die de iconische Miura kon overtreffen.

Er stond een sterk team aan de ontwerptafel van de Countach met namen zoals, Paulo Stanzani en Marcello Gandini die beiden ruimschots ervaring hadden opgedaan in de wereld van sportwagens.

1158

Op dit moment bestaan er vijf verschillende uitvoeringen van de Lamborghini Countach. Dit zijn de modelnamen; LP 400, LP 400 S, LP 500 S, LP 5000 QuattroValvolve en de 25th Anniversary. Tot verassing van vele Lamborghini fans is er zelfs een zesde uitvoering ontworpen, de “Countach LPI800-4”.

 

De LPI800-4 is een zeer indrukwekkende supercar met een gelijksoortig motorblok als de Sián. Alleen heeft de jubileumauto bij de designer van het officiële model niet zo´n indruk gemaakt. Marcello Gandini heeft in een interview eerlijk verteld dat hij het een flauw aftreksel vindt.

Daar bovenop kwam ook nog eens dat de nieuwe CEO Winkelmann eveneens wat te zeggen had over het feestmodel. Hij zou bang zijn dat het een retromodel zou worden.

 

Lamborghini’s jarige job

Tot Winkelmann zijn geluk was dit niet het geval en kunnen autoliefhebbers in 2022 al de Italiaanse supercar rond zien rijden, ook in Nederland. In totaal zullen er 112 nieuwe Countachs exemplaren worden uitgebracht, waarvan er twee naar Nederland worden verscheept.

De reïncarnatie van de originele Countach zal beschikken over een hybride elektrische V12-motor. Dit krachtige motorblok beschikt over een vermogen van 814 pk. Hiermee behaald deze Countach een acceleratiesnelheid van 2,8 seconden en een maximale snelheid van 355 km/u.

Als we 25 jaar terugkijken zien we echter een hele andere Countach. Deze werd net zoals de LPI800-4 geproduceerd om het succes te vieren van een van de meest populaire Lamborghini modellen.

De ‘25th Anniversary’ werd beschreven als een auto voor meer ‘dagelijks gebruik’. Dat is ook waar Lamborghini op dat moment op doelde en besloot voor het ontwerp meer te gaan voor een iets rondere vormgeving.

Is dit het begin van meerdere iconische Lamborghini reproducties?

Op aanvraag van een naamloze, maar zeer gewaardeerde Lamborghini verzamelaar is er nog een Countach gereproduceerd. In 1971 toen de Countach LP 500 voor het eerst als showmodel werd gepresenteerd, hadden veel fans ongetwijfeld al een poster van dit model boven hun bed hangen.

Dit zal waarschijnlijk ook gelden voor de hooggewaardeerde Lamborghini fanaat. Deze verzamelaar heeft het Italiaanse sportwagenmerk de opdracht gegeven om de LP 500 nieuw leven in te blazen.

Het Lamborghini team begon in 2017 al met het doorspitten van documenten, specificaties en afbeeldingen. Alles om de Countach op elk detail weer na te maken.

Achter deze indrukwekkende reproductie, heeft 25.000 man uren gezeten. Nu dit soort projecten in gang worden gezet, kan het zijn dat er meer van dit soort verzoeken komen en dat we vaker van dit soort reproducties gaan zien.

 

Lamborghini verzekeren

Bent u in bezit van of nog opzoek naar een Lamborghini? Dan zult u misschien wel gemerkt hebben hoe lastig het kan zijn om de juiste Lamborghini verzekering af te sluiten. Met onze jarenlange ervaring en expertise op het gebied van verzekeringen voor sportwagens uit het hoger segment, helpen wij u graag verder.

5 november 2021

Besproken sportwagens

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen